Školní jídelna

Okénko do školní kuchyně

Vašim dětem je nabízeno široké spektrum různorodé stravy, která
je pro některé děti naprosto neznámá.

Velmi šetrnou formou je dětem předkládána a nabízena strava, která
splňuje kritéria spotřebního koše, který je ve školním stravování nutný
respektovat a dodržovat.

Díky vysoké docházce vašich dětí se  daří velmi dobře financovat
kvalitní, ale i o něco dražší potraviny.

Na stolečku dětí se objevují potraviny jako např. losos, mořská štika, mango,kuskus,kvalitní mléčné výrobky, čerstvé saláty,pohanka,tarhoňa,
kvalitní sýry, atd….

Čerstvé ovoce a zelenina jsou součástí jídelníčku každého dne.

Ve školní kuchyni disponujeme technologií na vysoké úrovni,např.
konvektomatem, ve kterém upravíme potraviny s minimem tuku
nebo upravujeme jídlo v páře, ve kterém jsou potom zachovány
důležité vitamíny a minerály.

Děti, které jsou na zdravou a vyváženou stravu zvyklé z domácího
prostředí si rády přidávají, jiné musí ochutnat vícekrát, aby jídlu přišly
na chuť. Je dokázáno, že děti v tomto předškolním věku musí jídlo
ochutnat několikrát,aby přišly na to , zda jim chutná či ne.

Prosíme tímto rodiče, aby neodrazovali děti od jídla při čtení
jídelního lístku, ale naopak jim dali šanci ve volbě jejich stravy.

Pokud maminka nebo tatínek nad luštěninou vyřknou „FUJ ČOČKA“ ????
věřte, že vaše dítě se jí o oběd ani nedotkne.

Pro vaše děti vaříme rády a největší odměnou pro nás je, když dětem
chutná a talířky od vašich dětí odnášíme prázdné.

Kolektiv školní jídelny

Označení nebalených potravin = zhotovených pokrmů ve školních jídelnách

ZNAČENÍ ALERGENŮ  JE POUZE INFORMAČNÍ POŽADAVEK

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, např, restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren…

Ode dne 13.12. 2014 budou mít všichni výrobci potravin a pokrmů povinnost vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník  sám ohlídat.  Nelze při výrobě přesnídávek, obědů a svačin při počtu 20, 50, 100, 1000 ,1200 jídel se věnovat jednotlivcům s jejich přecitlivělostí na některý alergen. Případným žádostem nemůže být vyhověno.

Jídelna má pouze v této oblasti funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.

alergeny-724x1024